Angst og søvnløshed fik 69-årige Louise til at henvende sig. Det påvirkede hende voldsomt, at hun ikke fik sin nattesøvn og nu i en sådan grad, at hun end ikke turde at gå i seng. Af frygt for, at hun ikke kunne falde i søvn. En ond spiral!
Følelserne sad uden på tøjet, og Louise var meget træt, da jeg mødte hende. Hun ønskede inderligt at få min hjælp til at falde til ro. Hun var bevidst om, at hendes system var helt ”oppe at køre”. Louise vurderede sin egen tilstand på stress-barometeret til at være ”maximalt belastet”. Ærligt talt så troede hun, at hun var ved at miste forstanden.
Mentale strategier skabte angst og søvnløshed
For at genvinde balancen havde Louise behov for forskellige redskaber og indsigter. Udover helt konkrete fif til at optimere betingelserne for en god nattesøvn, fik hun bevidsthed om sine egne mentale strategier. Hun indså, at måden, hvorpå hun den seneste periode var hoppet ombord i særligt udvalgte tanker, påvirkede hendes tilstand og adfærd.
Louise øvede sig i – og lærte – hvad hun skulle stille op med sine bekymringer og urealistiske forestillinger om alverdens ting, der kunne ske. I dag, i morgen eller endnu længere ude i fremtiden. Louise tog nye strategier til sig. Og hun gjorde op med de gamle, der tidligere havde fået angsten til at titte frem og vokse sig større.
Efterhånden som Louise blev bedre til at ”sætte sine tanker på toget” og flytte sin opmærksomhed ud i virkeligheden, frem for at være optaget inde i sig selv, fik hun det bedre. Den nyvundne ro hjalp hende, når hun skulle sove. Hun turde at gå i seng, kunne ligefrem nyde at ligge i sin seng – og vigtigst af alt – hun faldt i søvn. Louise havde med andre ord fået skabt en positiv spiral.
Bedre livskvalitet
Med mere overskud på kontoen efter flere og flere nætter med god søvn, fik Louise lyst til og mod på at gøre noget af det, hun havde undgået i den periode, hvor hun havde ladet angsten styre. Hun fandt en masse frihed og glæde i at ose i butikker, gå ture og cykle. Helt alene. Og det var stort!
For ud over at angsten havde holdt hende tilbage, havde Louise også haft svært ved at imødekomme sit eget behov for at gøre ting alene. Uden dårlig samvittighed overfor sin livspartner. I forløbet indså Louise, at hun stadig kunne være en god partner (og mor/bedstemor), selvom hun havde fokus på at tanke sig selv op og nyde lidt tid alene.
I takt med at Louise fik gjort op med en gammel leveregel: ”Man skal yde, før man kan nyde”, fik hun langt lettere ved at være nærværende og til stede i nuet – i eget og andres selskab. Frem for at piske rundt og gøre og ordne.
Fri af tankespind og søvnløshed
Nærvær, nydelse og glæde var beviset for Louise på, at hun var i mål. At hun havde vundet kampen og fået troen på, at hun kunne sætte sig fri – frem for at være fanget i sit tankespind, der første til angst og søvnløshed.
Taknemmeligheden lyste ud af hende.
Fortællingen handler om 69-årige Louise.
Hun gik i individuelt coachingforløb – læs mere – hos Coachingzonen i 2022.
Hun havde i alt 7 samtaler.