Et kapitel i livets bog er afsluttet og ét nyt er netop i gang med at blive skrevet… Hverdagen kalder efter sommerpausen. Nogen er lige startet på efterskole. Andre i gymnasiet.
Det skaber håb, glæde, spænding for nogen. Andre er overvældede og oplever usikkerhed, forvirring, frygt.
Frygt for ikke at være god nok. Frygt for ikke at være dygtig nok. Frygt for ikke at høre til nogen steder. Frygt for ikke at kunne finde sin plads i den nye gruppe. Frygt for at stå alene. At føle sig alene.
Og de ved ikke, hvor de skal gå hen med det.
De ”gamle” venner har også travlt med at lande i en hverdag med massevis af nye indtryk og udfordringer. Og de nye bekendtskaber, som (endnu) ikke kan kaldes for venner, er ikke nogen, man deler sit følelsesliv og sine tanker med. For hvad nu hvis … nogen så, ser ned på én eller tænker dårligt om én. Pinligt! Så hellere holde det for sig selv.
Uden tanke på, at alle de andre jo er i helt samme båd, så står de dér, med følelsen af at være helt alene.
Hjælp til at navigere i et hav af tanker og følelser
De unge søger derfor min hjælp, råd, sparring. De ønsker at kunne slippe de tunge følelser, uroen og ikke mindst tankemylderet, der forstyrrer og stjæler deres opmærksomhed og overskud.
De ønsker at genfinde roen, tilliden og følelsen af at være god nok. Som menneske. God nok til at være en del af den nye flok, som lige er blevet sat sammen – ud fra parametre som fx geografi, køn, alder og ønskerne til linjefag og valgfag.
I et coachingforløb kommer vi typisk rundt om mange forskellige ting, men i hovedoverskrifter har de fleste stor glæde af at:
- Lære at forholde sig anderledes til de tanker, der bidrager til tungsind og manglende tro på eget værd, ved at lade bekymringer, selvkritik, sammenligning og tankelæsning være.
- Minde sig selv om eller få øje på hvem de selv er. Hvad de står for. Hvilke styrker de selv har. Hvad de finder glæde ved. Hvad de kan byde ind med. Uden at skulle bevise noget eller overbevise nogen. Men ”bare” være sig selv. Med hud og hår. Og styrker og svagheder i én skøn forening.
- Anvende nye redskaber til at skabe struktur og kunne prioritere mellem alt dét, ungdomslivet byder på. Træffe ærlige valg og fravalg med ro i sjælen og uden FOMO (frygt for at gå glip af).
Du er ikke alene
Kære efterskoleelev, gymnasieelev og alle I andre, der lige er startet på et nyt spændende kapitel i livets bog, held og lykke derude …
Jeg håber, at mit skriv kan være en kærlig reminder om, at det er naturligt, at du lige skal finde fodfæste i en ny hverdag, med en ny flok, i nye omgivelser. Og at størsteparten af dine klassekammerater sikkert også kan opleve at føle sig alene.
Og HUSK! Når du deler ud af dig selv, så kan det hjælpe andre til at føle, at de er en del af noget.
Psssst! Har du brug for nogen at spejle dig i, så har flere af de unge bidraget med statements, efter endt forløb hos mig. Du velkommen til at læse på siden her