”Travlhed” og “stress” er begreber, vi bruger i flæng uden helt at tænke over, hvor grænsen går. Det er godt at have indsigt i stress. Og ligeså vigtigt er det at forstå, hvilken omkostning konstant travlhed kan have. At være travl en enkelt dag kan give et “kick”. At være travl hver dag for at kunne nå dét, der er på agendaen, sætter sine spor.
Tegn på travlhed på arbejdspladsen …
Der kan være mange adfærdsmæssige tegn på at have travlt. Måske nikker du genkendende til at:
- Droppe pauserne for at spare tid
- Forsøge at multi-taske
- Glemme at drikke vand
- Sige nej til at socialisere med kollegaer
- Spise frokosten foran computeren
- Springe fra opgave til opgave
- Trampe afsted i hastigt tempo fra kontor til mødelokale
- Øge talehastigheden
Hvorfor det hastværk?
Det kan der være flere forklaringer på.
- En af dem kan være, at det er sjovt og stimulerende at køre i højt gear og være ekstra tændt i en periode.
- Vi kommer nok heller ikke uden om, at der kan være en kollektiv antagelse om, at travlhed er en forudsætning for effektivitet, produktivitet og succes.
- Nogen vil måske også sige, at de føler, at de har en større berettigelse og er mere værdifulde for arbejdspladsen, hvis de knokler på, tager opgaver til sig og viser, at de konstant er beskæftigede.
- En forklaring på travlheden kan også være, at der ganske enkelt er urimeligt mange opgaver på bordet.
- Det kan kræve noget af én at turde sige fra overfor en kultur, præget af hastværk og brandslukning. For hvem vil være en “kylling”, der ikke kan klare det høje tempo, de andre kan?
Er travlhed så skidt?
Et gammelt ordsprog siger: “Hastværk er lastværk”. Og der er noget om snakken. Det kommer med en pris, når travlhed mere er reglen end undtagelsen. Rent arbejdsmæssigt kan det betyde, at ro og fordybelsestid bliver en mangelvare, hvilket smitter af på koncentration, kreativitet og ikke mindst kvalitet i opgaveløsningen.
Og ja, konstant travlhed er skidt, også på det personlige plan.
Travlhed og stress på arbejdspladsen – hvor går grænsen?
Balladen opstår for alvor, når travlheden griber om sig, og der ikke lige er udsigt til, at den hører op. Vi er nemlig ikke skabt til konstant at køre i femte gear. Vi er skabt til, at veksle mellem “aktivitet” og “hvile” – “præstation” og “restitution”.
Er travlheden så udtalt, at der i løbet af arbejdsdagen ikke skabes rum til hverken at gå på toilet, spise mad i kantinen, drikke vand, trække vejret dybt, gå rundt i almindeligt tempo, tale med kollegaer eller fordybe sig i kerneopgaven, så er grænsen nået! Selvfølgelig ikke hvis det blot finder sted en gang imellem. Men…
Handler hver enkelt arbejdsdag om at klemme ballerne sammen og køre i (for) højt tempo, er der stor risiko for, at der bliver “overload” mentalt, og kroppen begynder at sladre. Med symptomer som:
- Høj puls, hjertebanken, overfladisk vejrtrækning
- Hovedpine, mavekneb, spændinger i nakke og ryg
- Kort lunte og dårligt humør
- Følelse af ikke at slå til
- Tanker, der løber løbsk
- Søvnbesvær – læs mere
Travlhed uden stress er det muligt?
Det er naturligvis ikke i alle tilfælde, at travlhed udvikler sig til stress med larmende symptomer. Intet er sort eller hvidt. Der er dog nogle faktorer, der kan øge risikoen. Den er stor, hvis travlheden betyder, at du ikke:
- Opfylder dine basale behov for mad og drikke
- Oplever, at der er “mellemrum”, hvor du kobler af
- Tanker op med dét, der giver velvære
- Sørger for at restituere og sove nok
- Formår at lade katastrofescenarier og bekymringer om din travlhed være – til inspiration
Hvorfor køre ud over grænsen?
Der er ingen grund til at køre sig selv SÅ hårdt, at travlhed bliver normalt, og risikoen for stresssymptomer øges. Du kan godt have travlt uden, at det udvikler sig til en alvorlig stress-tilstand. Forudsætning er, at du ikke lader travlheden løbe løbsk, eller at du lader dig forføre af katastrofetanker om dét, der sker, hvis ikke du kører i højeste gear konstant.
Tag i stedet en beslutning om, at der skal være en bagkant: “Jeg kører i 5. gear lige nu, og i næste uge træder jeg på bremsen”. Søg tilbage til “normal” adfærd og genfind balancen; fysisk, følelsesmæssigt og mentalt.
Er du fortravlet – hiv i håndbremsen!
Er du i tvivl om, hvordan du har det, så prøv at være nysgerrig. Sæt dig selv under lup. Kig på dig selv udefra. Hvordan navigerer og agerer du i løbet af din arbejdsdag? Er du travl, eller befinder du dig allerede i grænselandet mellem travlhed og stress?
Bliver du bevidst om, at du er fortravlet, er det en god idé at hive i håndbremsen og vende tilbage til de gode vaner. Jo før jo bedre. Tidlig indsat betaler sig. Er det vanskeligt at give slip på overbevisninger om, at du spilder din tid, hvis du sætter tempoet ned, så ræk endelig ud efter min hjælp.