Der er mange definitioner på succes. Og en guldmedalje om halsen er måske ikke altid beviset på personlig succes.
Jeg blev rørt forleden. Som tidligere konkurrencesvømmer fulgte jeg transmissionerne fra OL svømmebassinet på TV. Jeg blev rørt over den unge danske kvindes succes.
Det er meget lærerigt for os alle at se, hvordan Pernille formåede at navigere i sit livs proces.
Behov for en pause
Den startede med, at hun satte sin svømmekarriere på ”hold”. Hun havde mod til at lytte og handle på, at noget i hende skreg på opmærksomhed. Hun havde behov for en pause, behov for at restituere. Selvom hun vidste, at der var en risiko for, at hun mistede muligheden for at svømme om OL medaljer.
Pernille vovede at miste fodfæste for en stund. Til gengæld mistede hun ikke sig selv. Der var ikke mere energi, glæde og motivation til at fortsætte. Derfor gjorde Pernille det eneste rigtige. Hun stoppede op, sænkede sine ambitioner, gav slip på pres og krav om at skulle præstere. I stedet rettede hun fokus mod sine egne behov. Behovet for at genskabe balancen fysisk, følelsesmæssigt og mentalt. Pausen gjorde noget godt for hende.
Tilbage i svømmebassinet
Pernille vendte tilbage til svømmebassinet. Med fornyet energi og motivation. Hun blev udtaget til OL. Her gik hun videre fra indledende heat, og toppede i semifinalen med bedste tid. Pernille svømmede sig i finalen. Hun vandt…
Det var en kæmpe sejr på flere planer. En funklende guldmedalje er mere end de fleste tør drømme om. I min optik var den største sejr dog, at hun turde at stoppe op, for at finde sig selv.
Forudsætningen for trivsel og præstation
Når jeg kigger på det med “teoretiske briller” her fra tilskuerpladserne, så ser jeg, at Pernille fik opfyldt “De 6 guldkorn” (inspirereret af Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø). Det havde i den grad effekt på hendes trivsel, så hun kunne præstere optimalt. De ”6 guldkorn” er:
- Krav: Hun justerede sit liv, så der var overensstemmelse mellem krav/pres/ambitioner og de ressourcer hun havde.
- Mening: Pernille fandt meningen og dermed motivationen til at fortsætte med at tilbagelægge den ene kilometer efter kilometer i svømmebassinet.
- Kontrol/indflydelse: Hun tog ansvar for sin egen trivsel og genvandt kontrollen.
- Forudsigelighed: Frem for at leve på ”autopilot”, så blev det helt tydeligt, hvilke værdier Pernille bevidst skulle opfylde for at kunne vende tilbage til svømmebassinet.
- Støtte: Hun omgav sig med mennesker, som støttede hende og bakkede hende op i, at det vigtigste var at genskabe balance, så smilet kunne komme på læberne igen.
- Belønning: Når man arbejder frem mod et mål, skal der være en belønning, der står mål med indsatsen. En belønning kan være mange ting. Pernille fik sin belønning – en OL guldmedalje. Og vigtigst af alt – et stort smil på læben. En kæmpe personlig sejr!
Hvad kan vi lære?
Vi kan alle lære af svømmerens historie. Vi kan lære, at:
- Vi ikke kan fortsætte med at knokle på, når balancen er slået ud af kurs
- Der er kun ét at gøre: træd på bremsen, sænk kravene og fyld på ressource-kontoen
- Det er vigtigt at justere målet, når behovet melder sig
- Det betaler sig at lytte til de signaler, kroppen sender
- Det er vigtigt, at der er den rette balance mellem præstation og restitution
- Succes kommer ikke kun af hårdt slidt
- Succes kommer af at være tro mod sig selv, i processen, på vej til mål
Hvad er succes
Hvad er vejen til personlig succes for dig?
- Kæmper du om medaljer, lønforhøjelse eller en ny titel?
- Hvad gør du for at sikre, at du ikke mister dig selv?
- Hvordan sørger du for at opfylde de ”6 guldkorn” i dit liv?
Stort tillykke!
Tak for, at du rørte mig og inspirerede mig til at fortælle om vejen til personlig succes, set med mine øjne, som stresscoach.